Повишете финансовата си култура по време на пандемия

Може би сте чували известнaта фраза на Уинстън Чърчил "Не бива да се пропускат възможностите, произтичащи от една криза". За съжаление световната пандемия нанесе сериозни поражения в здравен и в икономически план. Това което можем и трябва да направим е да се адаптираме. Ето и няколко съвети, които може да намерите полезни в труден момент.

 

1. Използвайте свободното си време за самообучение и самоусъвършенстване.

Най-голямата инвестиция си остава инвестицията в знание и самоусъвършенстване на уменията. Използвайте налично свободно време именно за това, бъдете постоянни и резултатите няма да закъснеят. Набележете теми, за които се интересувате и последвайте съответни блогове, подкаст или се запасете с книга по темата. Не забравяйте да обърнете внимание и на здравето си - без него другото губи смисъл. За целта се хранете здравословно и макар и в пандемия, правете упражнения от вкъщи - минимум кардио и поддържане на тонус.

2. Пандемията предизвика рязко преминаване към Дигитализация.

В някой държави онлайн търговията, плащането с карта или с крито валути не беше познато, но дори страни като Нигерия вече използват масово крипто валути и дигитални технологии. Несигурното бъдеще означава само едно - онлайн търговията ще продължава да доминира. Независимо какъв бизнес оперирате, поинтересувайте се как да засилите вашето онлайн присъствие - чрез нови платформи, нови социални мрежи, онлайн реклами.

3. Изкушаващо е да инвестирате.

Това е вярно, но нашият съвет е да бъдете внимателни - Ако инвестирате, инвестирайте в ниско-рискови инструменти, изберете индустрии устойчиви на рецесия като хранително-вкусовата, медицина, технологии. Диверсифицирайте портфолиото си - може дори 5% или 2% но е добре някаква част от портфолиото ви да бъде в злато или нещо различно от традиционна валута. Следете пазара на недвижимите имоти. Възможно е след края на кризата те отново да тръгнат нагоре, въпросът е дали ще има спад или ще издържат на същите нива през целия период на кризата. 

4. Изпробвайте нови технологии, които да ви служат добре.

С вдигането на таксите от теглене на банкомат при повечето банки, може да се замислите за използване на алтернативи като Revolut (британска фин-тек компания). При пазаруване онлайн се препоръчва да използвате виртуална кредитна/дебитна карта в която нямате големи наличности. Такива вече се предлагат от някои от българските банки. Ако изпращате или получавате пари от чужбина си струва да проверите платформата TransferWise която отрязва разходите от превалутиране и процентите, които удържат банките - това се получава благодарение на иновативна идея която те ползват свързана с използване на изцяло вътрешни трансфери.

 

Надяваме се нашите идеи да ви помогнат и да са ви били полезни!

Kauzi.bg logo